Brownies met karamel en pinda

Alle chocoholics en andere chocolatelovers opgelet! Dit recept mag namelijk niet ontbreken in je keuken. Als je namelijk écht van chocolade houdt, dan vind je dit guilty pleasure chocoladerecept het einde. Deze brownie met karamel en pinda’s is bovendien nog glutenvrij en lactosevrij ook. Je maakt hem echt eenvoudig zelf.

Ingrediënten chocolade brownies met karamel:

  • 220gr veganboter (gesmolten)
  • 320gr kokosbloemsuiker
  • 1tl Irish coffee-extract
  • 80gr chocolade (puur)
  • 2 eieren
  • 200gr speltbloem of boekweitmeel
  • snufje zout

Ingrediënten voor de karamel

  • 100 ml vegan room
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 75 gr fijne tafelsuiker
  • 25 gr vegan boter, in stukjes gesneden
  • 60 gr gezouten pinda’s, grof gehakt
  • ½ theelepel zout

Zo maak je chocolade brownies met karamel en pinda’s:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in met wat boter en bekleed de vorm daarna met bakpapier.
  2. Breng voor de karamel in een pan de slagroom met de ahornsiroop aan de kook. Strooi hier de suiker doorheen en voeg de stukjes boter toe en blijf roeren.
  3. Roer er wanneer de boter gesmolten is ½ theelepel zout door.
    Let op! Dit mengsel wordt heel heet. Blijf goed roeren tot de karamel indikt. Schraap hierbij ook goed over de bodem en zijkanten; de suiker kan snel aanbranden.
  4. De karamel zal nu langzaam aan donkerder kleuren. Wanneer de karamel de kleur heeft van toffee, giet je de karamel over in een kom. Schep er de pinda’s door en zet weg. Terwijl de karamel afkoelt zal deze nog dikker worden.
  5. Laat in een pan de boter smelten met de pure chocolade . Neem de pan van het vuur en schep er de suiker en Irish coffee extract door. Meng goed tot de suiker opgelost is.
  6. Voeg een ei toe en roer tot het ei compleet is opgenomen, voor je het tweede ei toevoegt.
  7. Schep er dan de boekweitbloem en een snufje zout door tot je een glad beslag hebt. Schep het beslag over in de bakvorm en giet dan de karamel er bij.
  8. Mix de twee door elkaar om een gemarmerd effect te krijgen.
  9. Bak 20 tot 25 minuten in de oven tot de brownies-koek van de wand van de vorm loskomt. Laat goed afkoelen voor je de chocolade brownie in blokken snijdt.