Gevulde speculaas met amandelspijs en chocolade

Gevulde speculaas met amandelspijs en chocolade - Chocoladezusjes

We vinden het erg leuk en vooral lekker om speculaaskruiden te gebruiken in onze chocoladerecepten. Waarschijnlijk komt dit door deze tijd van het jaar. Logisch ook, want het is echt genieten van een zelfgemaakte stukje speculaas. Heb je wel eens een gevulde speculaas zelf gemaakt zonder geraffineerde suikers? Waarbij je dan ook nog de spijs zelf maakt? Wij niet! Spijs is niets meer dan 100gr amandelen, 100gr suiker en eiwit van 1 ei. Best simpel dus. Je hebt er bovendien geen oven voor nodig. Hoogtijd dus om dit eens te proberen met alternatieven ingrediënten.

Ingrediënten gevulde speculaas met amandelspijs en chocolade:

  • Bodem en topping: 100gr dadels (ontpit), 100gr amandelmeel, 2el speculaaskruiden, 1el kokosolie, 1el rauwe cacaopoeder, 1el kaneel
  • Spijsvulling: 100gr amandelmeel, 100gr gevriesdroogde perzik (of andere smaak) en de eiwit van 1 ei.

Bereiding gevulde speculaas met amandelspijs en chocolade:

Eerst maakte we de spijs. Als vervanger voor de geraffineerde suiker hebben we gevriesdroogde perzik genomen. Deze zakjes zijn gewoon te koop bij bijvoorbeeld de Action. Ja echt waar, ook andere smaken hebben ze daar. Zo lekker! Niet alleen in je chocoladerecepten, in je yoghurt ontbijt smaakt dat minstens net zo lekker. Wil je dit recept vegan maken, gebruik dan in plaats van ei, het vocht van kikkererwten. Dit is ook een eiwit. Dat hebben wij niet gedaan overigens.

Meng de ingrediënten voor je amandelspijs in een kop en roer dit eerst goed door met een garde. Totdat je ziet dat het wat begint te klonteren. Dan kneed je het deeg vervolgens met je handen, totdat er een geheel ontstaat. Wanneer je amandelspijs klaar is, doe je er wat huishoudfolie overheen en leg je hem in de koelast. Daar kan hij opstijven en kan je verder met de rest van je recept.

Dit recept is zo ontzettend simpel om zelf te maken. Het enige dat je hoeft te doen is alle overige ingrediënten voor je speculaasplaat samen te laten komen in je keukenmachine. Daar zal een chocolade-speculaas massa door ontstaan.

Leg nu de speculaasdeeg tussen twee stukken bakpapier en rol er met een deegroller een dunne plak van. Deze moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Leg de plak in zijn geheel tussen het bakpapier in de vriezer. laat hem in 15 minuten hard worden in de vriezer.

Haal nu je amandelspijs uit de koelkast en rol daar met de deegroller ook een plak van. Hierna kan je de plak speculaas uit de vriezer halen. Zorg dat je drie plakken maakt die even groot zijn. Onderop komt de speculaas, daarop de amandelspijs en dek deze af met nog een stuk speculaas. Goed aandrukken en klaar. Snijd er stukjes van zo groot als je wilt. Bewaar de gevulde speculaas in de vriezer en voor het opeten haal je hem vijf minuutjes weer uit te vriezer.

Dit chocoladerecept is lactosevrij, met een aantal biologische ingrediënten en zonder geraffineerde suikers. Praktisch alle ingrediënten kun je vinden op de markt, of de grotere supermarkten.