Ontbijtmuffins met kaneel en chocoladesaus (vegan – glutenvrij)

Recept ontbijt muffins met kaneel en chocoladesaus | Chocolade Zusjes

Geen zin in een normaal ontbijt en toe aan iets heel anders maar wel een beetje verantwoord? Dit is een gezondere muffin vaak op basis van havermout, die echt ideaal is als tussendoortje of als ontbijt. Net uit de oven, als ze nog warm zijn, met een toefje chocolade zijn ze het lekkerst! Dan smelt de chocoladesaus op je nog warme muffin… Jammie 😋

Ingrediënten kaneel muffins met chocoladesaus vulling:

Ingrediënten voor de muffins:

  • 100gr glutenvrije havermeel,
  • 50gr amandelmeel
  • 100ml vegan yoghurt,
  • 60gr kokosolie (gesmolten),
  • 50ml verse sinaasappelsap,
  • 2el chiazaad geweekt in heet water
  • 5 Medjool dadels,
  • 2el agavesiroop,
  • 1el citroensap,
  • 1el kaneel,
  • 2tl baking soda,
  • 1tl vanillepoeder

Ingrediënten voor de vegan chocoladesaus:

  • 100gr Medjool dadels,
  • 40ml water,
  • 20gr rauwe cacaopoeder,
  • 4el kokosmelk,
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • en een snufje zout

Zo maak je kaneel muffins met chocoladesaus vulling:

  1. Start met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
  2. Doe 2 eetlepels chiazaad in een kommetje met 6 eetlepels heet water en laat dit weken. Dit is je eivervanger.
  3. Begin daarna met het maken van je chocoladesaus, door alle ingrediënten in een keukenmachine te mixen. Laat de machine zo’n 5 minuten zijn gang gaan. Je saus is klaar als hij lobbig is.
  4. Smelt de boter voorzichtig in een steelpannetje. Voeg hier al roerend de agavesiroop aan toe, gevolgd door de sinaasappelsap, citroensap, yoghurt en uiteindelijk het geweekte chiazaad.
  5. Mix dit goed door elkaar.
  6. Pak een andere bak en meng alle droge ingrediënten voor de ontbijtmuffins door elkaar. Gebruik een keukenmachine met een vlinderhaak om je natte ingrediënten door de andere ingrediënten te roeren. Dit kan ook met een garde, mocht je geen keukenmachine hebben. Meng totdat je een vloeibaar beslag hebt. Laat het deeg voor je gezonde ontbijtmuffin 30 minuten rusten in de koelkast.
  7. Schep de muffins in een muffinvorm (2/3 gevuld). En zet deze voor 30 minuten in de oven.
  8. Prik daarna met een satéprikker in je muffin om te zien of ze gaar zijn.
  9. Als ze gaar zijn dan laat je ze heel even afkoelen, alvorens je de chocoladesaus er overheen smeert.

Ga jij deze proberen?

Dit chocoladerecept is lactosevrij, vegan en glutenvrij. In de vriezer zijn ze wel drie maanden houdbaar.