Ontbijtmuffins met appel (vegan – glutenvrij)

Appeltaart muffins met rum en chocolade (vegan - glutenvrij) - Chocolade Zusjes

Heb je wel eens van een ontbijtmuffin gehoord? Het is vergelijkbaar met een normale muffin, alleen is het recept vaak een stuk gezonder, wordt er gebruikt van bijvoorbeeld havermout en is daarmee geschikt als ontbijt. Dit recept voor een havermout ontbijtmuffin met appel en een beetje chocolade is zo lekker en gezond, dat het ook geschikt is voor kinderen. De smaak is vergelijkbaar met een mini appeltaartje, maar dan een stuk een gezonder. Met dit recept heb je voldoende voor zo’n 10 muffins. Je hoeft ze uiteraard niet alleen maar tijdens je ontbijt te eten. Ze smaken de hele dag door onwijs goed!

Ingrediënten ontbijtmuffins met appel:

  • 100gr glutenvrije havermeel,
  • 50gr amandelmeel
  • 100ml vegan yoghurt,
  • 60gr kokosolie (gesmolten),
  • 50ml (verse) sinaasappelsap,
  • 2el chiazaad geweekt in heet water
  • 2 kleine appels
  • 5 Medjool dadels of 10 gewone dadels,
  • 2el agavesiroop,
  • 1el citroensap,
  • 1el kaneel,
  • 2tl baking soda,
  • 1tl vanillepoeder
  • 1tl cacoapoeder
  • Optioneel; stukjes gesneden chocolade (ik gebruikte een vegan witte chocolade )

Zo maak je een ontbijtmuffins met appel:

  1. Start met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
  2. Doe 2 eetlepels chiazaad in een kommetje met 6 eetlepels heet water en laat dit weken.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt de appel in kleine stukjes. Strooi hier een theelepel cacaopoeder en havermeel doorheen en roer dit door. De cacaopoeder zorgt niet alleen voor een lekkere smaak, gecombineerd met een beetje havermeel zorgt het er ook voor dat je muffin niet te nat blijft als hij uit de oven komt.
  4. Smelt de boter rustig in een steelpannetje. Al roerend voeg je de agavesiroop aan toe, gevolgd door de sinaasappelsap, citroensap, vegan yoghurt en uiteindelijk het geweekte chiazaad. En meng dit goed door elkaar.
  5. In een andere kom meng je alle droge ingrediënten voor de ontbijtmuffins door elkaar. Gebruik een keukenmachine met een vlinderhaak om je natte ingrediënten door de andere ingrediënten te roeren. Dit kan ook met een garde, mocht je geen keukenmachine hebben. Meng totdat je een vloeibaar beslag hebt. Laat het deeg voor je gezonde ontbijtmuffin met appel 30 minuten rusten in de koelkast.
  6. Schep de havermout muffins in een muffinvorm. Strooi er wat havervlokken en chocolade stukjes overheen. En zet ze voor 30 minuten in de oven.
  7. Prik daarna met een satéprikker in je muffin om te zien of ze gaar zijn. Doordat je appel hebt toegevoegd, droogt je ontbijt muffin niet zo snel uit.
  8. Als de muffins gaar zijn dan laat je ze heel even afkoelen.

Appeltaart muffins met rum en chocolade (vegan - glutenvrij) - Chocolade Zusjes

Dit chocoladerecept is lactosevrij, vegan en glutenvrij. In de vriezer zelfs twee maanden houdbaar.