Red velvet brownie met bietjes en kokos (glutenvrij – vegan)

Red velvet brownie met bietjes en kokos (glutenvrij - vegan) - Chocolade Zusjes

Heb je wel eens zelf een Red velvet brownie gemaakt op basis van groente? Wij gebruiken eigenlijk nooit zo’n kant-en-klaar pakket, en kiezen liever voor gezondere ingrediënten. De geur en de smaak zijn daardoor veel intenser, wanneer je met echte en verse ingrediënten werkt in plaats van zo’n pakket. Deze chocolade Red velvet brownie met bietjes hebben we een crunchy twist gegeven door kokos toe te voegen.

Ingrediënten Red velvet brownie met bietjes en kokos:

  • 200gr bieten
  • 100gr boekweitbloem
  • 4el vegan yoghurt
  • 2el chiazaad (of 2 eieren)
  • 1 rijpe bananen
  • 120gr zachte vegan (ongezouten) boter
  • 30gr kokosbloemsuiker
  • 2 handjes gemalen kokos
  • 2el cacaopoeder
  • 1el bietenpoeder
  • 1tl kaneelpoeder
  • 1tl bakpoeder
  • Mespuntje vanillepoeder
  • Snufje zout

Zo maak je een Red velvet brownie met bietjes en kokos:

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Smelt de boter in een steelpan, maar laat deze niet koken.
  3. Pureer de bietjes en de banaan samen in een keukenmachine (of met een staafmixer). Voeg daar de yoghurt, gesmolten boter en het chiazaad aan toe. Mix het tot een vloeibaar geheel is geworden.
  4. Meng de droge ingrediënten (de bloem, bakpoeder, kaneel, bietenpoeder, cacaopoeder, vanillepoeder en het snufje zout) in een aparte kom even met een garde door elkaar. Daarna kan dit toegevoegd worden aan je keukenmachine (met vlinderhaak). Deze maakt hier in een minuut of 2 een kleverig brownie beslag van.
  5. Tot slot voeg je de kokosrasp toe en schep je dit door je beslag heen.
  6. Leg een stuk bakpapier op de bodem van je brownievorm en schep het beslag erin.
  7. Zet je brownie voor 35-40 minuten in de oven en laat hem daarna minimaal 10min afkoelen.

Variatietip; gebruik als topping een snelle chocoladesaus. Hiervoor doe je 2 flinke eetlepels gecondenseerde kokosmelk in een steelpan en deze verwarm je zachtjes op het fornuis. Voeg daar in stukjes gehakte pure chocolade aan toe (70% cacao). Je meng dit tot je een gladde chocoladesaus hebt. Hoe meer chocolade je toevoegt, hoe dikker de saus.

Dit chocoladerecept is glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en zonder geraffineerde suikers. In de vriezer is deze brownie wel een maand of twee houdbaar.