Chocolade pepernoten (glutenvrij en vegan)

Chocolade pepernoten - glutenvrij en vegan - Chocolade Zusjes

Pepernoten en kruidnoten zijn doorgaans een lekkernij die je maakt rond de viering van Sinterklaas. Wij vinden dat je het hele jaar door zelfgemaakte kruidnoten kunt eten. Zodat je huis lekker ruikt naar verse pepernoten met kaneel en speculaas. Reken maar dat je hier punten mee gaat scoren. Ben je op zoek naar een heerlijk recept om zelf glutenvrije pepernoten te bakken? Probeer dan eens dit vegan recept.

Ingrediënten voor je glutenvrije pepernoten:

  • 250gr notenpasta
  • 100gr boekweitmeel of havermeel
  • 100gr amandelmeel
  • 100gr kokosbloemsuiker
  • 50gr vegan boter (gesmolten)
  • 50gr agavesiroop
  • 30gr rauwe cacaopoeder
  • 2el chiazaad
  • 2el citroensap (vers)
  • 2el speculaaskruiden
  • 1el kaneel
  • 2tl baking soda
  • Snufje zout

Zo maak je glutenvrije pepernoten:

  1. Eerst is het verstandig om 2el chiazaad op 6el water in een bakje met heet water te doen en 10min laten weken. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden.
  2. Weeg de suiker af en voeg de gesmolten boter en agavesiroop toe aan de suiker. Voeg daar de citroensap en notenpasta aan toe en mix dit met een garder goed door elkaar. Meng alle andere droge ingrediënten in een andere kom. Zeef dit over je bak met natte ingrediënten heen. Kneed dit met de hand tot een stevige deegbal. Laat je pepernotendeeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Wanneer je speculaasdeeg klaar is, kan je er kleine balletjes van rollen in je hand. Leg ze op een bakplaat en druk ze een beetje plat. Hou er rekening mee dat ze nog iets groter worden.
  4. Plaats de pepernoten voor 10 minuten in de oven. Wanneer ze klaar zijn, laat je ze buiten de oven goed afkoelen. Bewaar ze in een afgesloten trommel, lekkerder is om ze uit te delen of zelf op te eten 🙂. En smullen maar!
Dit chocoladerecept is glutenvrij, lactosevrij en vegan, met veelal biologische ingrediënten. De ingrediënten koop je gewoon in de supermarkt.