Zelf lactosevrije en suikervrije chocoladereep maken met aardbeien

Lactosevrije biologische chocolade met aardbeienvulling koolhydraatarm- Chocoladezusjes

Steeds vaker worstelde ik met de vraag; Is het mogelijk om een chocoladereep te maken die lactoservrij is en geen suiker nodig heeft of andere kunstmatige zoetstof? Wat helemaal super zou zijn als de chocoladereep zo min mogelijk koolhydraten bevat, en niet geheel onbelangrijk, smakelijk is. Is dat te veel gevraagd? Voor het gemak laat ik de calorieën even achterwegen. Ik moet ergens een concessie doen.

Na enig speurwerk online kwam ik genoeg recepten tegen van zelfgemaakte chocolade, maar praktisch allemaal wel met een of andere zoetstof. Niet erg, alleen niet wat ik zoek. Conclusie; Zelf proberen, want proberen is leren. Smaakt het niet of mislukt het, dan is mijn prullenbak een lading rijker.

Benieuwd hoe je hem zelf maakt?

Ingrediënten lactosevrije en suikervrije chocoladereep met aardbeien:

  • 75gr cacaoboter
  • 25gr rauwe cacaopoeder
  • 25gr bietenpoeder
  • 25gr gevriesdroogde aardbeien
  • 12gr kokosolie

Alle ingrediënten zijn van biologische afkomst. Nou is pure chocolade vaak al lactosevrij, dat maakt het al een stuk eenvoudiger.

Bereiding lactosevrije en suikervrije chocoladereep met aardbeien:

Smelt de cacaoboter au bain marie. Wanneer dit gesmolten is voeg je daar de cacaopoeder aan toe. Meng dit goed door elkaar. Je hebt nu een vloeibare substantie. Wanneer de kokosolie toevoegt, zie je direct dat je chocolade gaat glansen. Mooi!

Voeg nu als natuurlijke zoetstof eerst de bietenpoeder (zo goed als koolhydraatarm) aan je chocolade mengsel toe. Roer dit goed door elkaar, tot alle klontjes opgelost zijn. De gevriesdroogde aardbeien (ook zo goed als koolhydraatarm) zijn nog in vaste vorm, dus die moet je even door een keukenmachine kleiner laten maken. Niet al te klein, het hoeft niet allemaal poeder te worden. Juist de verschillende grootte is mooi als je dat terug ziet in je zelfgemaakte chocoladereep. Tot slot laat je de aardbeien in je chocolade mengsel glijden en roer je deze nog even flink door.

Je chocoladereep is nu klaar om zijn vaste vorm aan te nemen. Je hoeft hem alleen nog in een (flexibele) cakevorm te doen en laat hem nu een uur hard worden in de koelkast. Dit is het moment van de waarheid. Gaat dit lukken en hoe smaakt het?

Het eindresultaat…

Het ziet er in ieder geval schitterend uit en we konden niet wachten om de reep in stukjes te snijden. Door de natuurlijke ingrediënten en doordat we een dunne chocoladereep hebben gemaakt is hij eenvoudig te breken. Snel nemen we een hapje en je proeft heel duidelijk de ietwat bittere smaak van de pure chocolade, die wordt aangenaam gecompenseerd door de fris zoete smaak van de aardbeien. De smaak van de bieten proef je niet en dat vinden we niet erg. De reep is zoet genoeg, zonder dat de smaak van de chocolade verdwijnt. Wel valt op de de chocolade heel zacht smelt op je tong. Wat een smaakexplosie!

Ga jij hem proberen?