Zelf vegan karamel maken

Zelf vegan karamel maken - Chocolade Zusjes

Vind je karamel net zo lekker als wij? Wist je dat je deze heel eenvoudig zelf kunt maken. Je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig en deze vind je vast heel snel in je koelkast of voorraadkast terug. Deze karamel is heerlijk als vulling voor je zelfgemaakte chocoladerecepten. Maar hij is net zo lekker om over je chocoladecake te gieten, of om in je cupcakes te verwerken. Of wat dacht je van over je ijs.

Ingrediënten zelfgemaakte vegan karamel:

  • 200 gr kristalsuiker
  • 200 gr (ongeslagen) vegan room
  • klontje vegan boter

Bereiding om zelf vegan karamel te maken:

  • Zet een steelpan met dikke bodem op het vuur en laat deze warm worden. Gebruik geen koekenpan want deze wordt te heet en dan verbrand je suiker.
  • Voeg een gedeelte van de suiker in de pan en laat deze al roerende smelten.
  • Zodra de suiker bijna is opgelost, kan je beetje voor beetje de rest toevoegen tot alles is opgelost en het geheel mooi middelbruin gekleurd is. Let op, de gesmolten suiker mag niet te donker worden. Want dan zal hij bitter smaken.
  • Doe de room in een andere pan en verwarm deze. Let op, de room mag ook niet koken.
  • Giet nu geleidelijk de warme room bij de karamel en roer deze voorzichtig door. Dat hoeft niet per se met een spatel, je kunt het ook heen en weer bewegen in de pan. Ook hier moet je opletten, want je zelfgemaakte karamel is heel heet.
  • Voeg nu het klontje boter toe en meng deze ook door je zelfgemaakte karamel.
  • Roer het geheel door tot het een mooie egale massa wordt en haal dan de pan van het vuur.
  • Wacht tot het mengsel lauw of in ieder geval flink afgekoeld (kan in de koelkast) is voordat je het verwerkt en in je heerlijk zelfgemaakte chocoladebonbons gebruikt als vulling.

Bewaar in een afgesloten glazen pot in de vriezer.