Chocolade no-bake cheesecake met mango

Chocolade no bake cheesecake met mango - Chocoladezusjes

Chocoholics opgelet! Daar is ie dan, de chocolade no-bake cheesecake met mango die ik maakte voor mijn verjaardag. Ik hou zo erg van laagjes taarten. Omdat elke laag niet alleen een andere smaak heeft, maar ook een andere structuur. Wanneer jij je tanden in deze vegan cheesecake zet, komen al die smaaksensaties samen. Het hartige van de noten, het ‘bittere’ van de chocolade, het zoet-smeuïge van de cheesecake en het zoet-frisse van de mango en sinaasappel. Love it!

Je hebt naast onderstaande ingrediënten ook een keukenmachine en staafmixer nodig. En uiteraard wat pannen om de chocolade te smelten en andere ingrediënten samen te voegen. Voor de vegan cheesecake geldt dat je de cashewnoten die je daarvoor nodig hebt, het beste een aantal uur van tevoren al kan laten weken in water. Ik kies voor de ‘snellere’ versie en gebruik kokend water én voordat ik bezig ga met de andere lagen, laat ik de cashewnoten alvast weken.

Ingrediënten chocolade no-bake cheesecake met mango:

  • Voor laag 1, notenbodem: 200gr geweekte dadels, 150gr pecannoten, 150gr walnoten, 4el kokosolie, 2el rauwe cacaopoeder, scheutje havermelk (meer indien nodig)  en een snufje zout
  • Voor laag 2, chocolade ganache:  300gr pure chocolade (70% cacao), 100ml kokosroom, 1el kokosolie, optioneel agavesiroop om de chocolade wat zoeter te maken
  • Voor laag 3, vegan cheesecake: 250gr geweekte cashewnoten (ongebrand en ongezouten), 50gr kokosroom, 30 gram kokos, 4el agavesiroop, sap halve citroen en 2el gesmolten kokosolie
  • Voor laag 4, mango sinaasappel topping: 2 eetrijpe mango’s, sap van 1 sinaasappel en een halve citroen, rasp van 1 sinaasappel en citroen, Agar agar of gelatine voor 1lt mango puree

Zo maak je een chocolade no-bake cheesecake met mango:

Voordat je begint week je de cashewnoten in kokend water. Zodra het water gekookt heeft zet je dit uit, maar laat je de cashewnoten in de pan zitten. Ze hebben zeker 1 uur nodig om zachter te worden. En laat dadels ook een kwartje weken in heet water.
Begin vervolgens met de notenbodem. Maal eerst de geweekte dadels fijn in een keukenmachine en voeg daarna de overige ingrediënten toe. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Deze mix moet een beetje plakkerig aanvoelen, is dat niet het geval, dan kun je er nog wat havermelk aan toevoegen. Wanneer je klaar bent, proef je of je deze combinatie zoet genoeg vindt. Anders kan je er nog een eetlepel agavesiroop aan toevoegen. Haal nu de bodemmix uit de keukenmachine en druk, met de achterkant van een lepel, deze in je bakvorm (ik gebruik een grote langwerpige brownieblik, waar een stuk bakpapier op de bodem ligt) tot de bodem volledig bedekt is. Plaats vervolgens je brownieblik in de vriezer, zodat de notenbodem hard kan worden.
Nu kun je starten met de chocolade ganache. Breek de chocoladereep in stukjes. Smelt de stukjes pure chocolade au bain marie en voeg daar de kokosroom en kokosolie aan toe. Roer door totdat alles gesmolten is en er een dikke, lobbige chocoladesaus ontstaan is. Proef even of je hem zoet genoeg vindt. Uiteraard kun je hier ook een melkchocolade gebruiken, maar dan is je cheesecake niet lactosevrij meer.
Haal nu de notenbodem uit de vriezer en start met het toevoegen van laag twee in je brownievorm. Smeer een halve cm dikke zachte chocolade over je notenbodem. Let op, je moet snel te werk gaan. Omdat de bodem net uit de vriezer komt, zal dit ervoor zorgen dat de chocolade ganache snel stolt. Wanneer je tweede laag is aangebracht, ze je het blik in de koelkast (niet in de vriezer).
Tijd om je de zuivelvrije cheesecake te maken. Spoel de geweekte cashewnoten af onder stromend water. Plaats ze vervolgens in je omgespoelde keukenmachine. Maal ze zo fijn mogelijk. Hevel de cheesecake over in een grote beker, waar een staafmixer inpast. Voeg hierna de overige ingrediënten toe en pureer dit geheel net zo lang totdat er een smeuïg geheel ontstaat.
Haal je brownieblik weer uit de koelkast en begin met je derde laag, door de cheesecake in je bak te laten glijden. Strijk deze glad met de achterkant van een eetlepel. En plaats hem vervolgens weer in de vriezer.
Gebruik je gelatine, dan is het handig om deze zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft alvast te laten weken in koud water (5min). De hoeveelheid blaadjes die je nodig hebt, is afhankelijk van de hoeveelheid puree die je zo van de mango hebt. Gebruik je agar agar, volg dan ook de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Let op: de bereiding van agar agar is anders dan bij gelatine. Agar agar verwarm je direct in warm water en zodra je dit toevoegt in je gerecht begint het meteen op te stijven. Je hoeft het dus niet nog extra in de vriezer/koelkast op te laten stijven.
Voordat het sap van de citroen en sinaasappel toevoegt, rasp je voorzichtig de schil van de sinaasappel en je citroen. Deze rasp voeg je als laatste toe bij deze topping. Schil de mango’s, verwijder de pit en snijd de overige delen in stukjes. Pureer deze ook weer met een staafmixer, voeg daar het sap van de sinaasappel en citroen aan toe. Wanneer de puree klaar is, kan je de gelatine (of agar agar) en rasp toevoegen. Roer goed door en laat dit een kwartiertje staan, alvorens je dit als laatste laag op je cheesecake smeert.
Wanneer alle lagen op elkaar gelepeld hebt, bewaar je hem nog een 30-60 minuten in de koelkast voordat je hem kunt aansnijden en opdienen. Dat wordt smullen!

 

Dit chocoladerecept is lactosevrij, glutenvrij, vegan en bevat onder andere biologische ingrediënten. Heb je onze citrus cheesecake met kruidnoten, pecannoten en karamel al eens geprobeerd?